1. jun, 2015

Expositie van Teus Kersbergen, kunstenaar in hart en nieren!

'Tekenen houdt me op de been'

Laatste expositie van Teus Kersbergen is een wonder!

BUNNIK – Met het thema ‘De wonderen zijn de wereld nog niet uit’ opende Ron Kersbergen vorige week donderdag de laatste expositie van zijn vader, pentekenaar Teus Kersbergen (84) uit Bunnik. Artsen hadden hem al opgegeven, maar Kersbergen klom uit een diep dal en ‘met de hulp van God’ kon hij nog een laatste keer exposeren, in Bunninchem.

Kersbergen woont al jaren in Bunnik en exposeerde al vaker met zijn prachtige pentekeningen. Velen daarvan zijn getekend in de regio, zo vereeuwigde hij al delen van de Kromme Rijn, de Oude Raadhuisbrug in Bunnik en verschillende prachtige gebouwen in Zeist. Deze expositie is zo bijzonder, omdat een paar maanden geleden niemand had durven zeggen dat dit er nog van zou komen.

 

Operatie

Henny Kersbergen (80) verzorgt haar man al jaren en is emotioneel op deze dag. “Teus mocht eigenlijk niet meer geopereerd worden, maar hij had een liesbreuk en het moest. Dat gebeurde in november. Hij kwam daar niet goed uit, kreeg twee longontstekingen achter elkaar en leek de operatie niet meer te boven te komen.” Teus lag wekenlang in een verzorgingstehuis in Utrecht, terwijl Henny zelf een hartoperatie onderging. Dat was een zeer zware tijd.

 

Teus: “Op 31 december kwam ik thuis. Ik was erg ziek. Ik kon niet lopen en niet praten.” Toch is hij er weer. Hoe dat kan weet Teus wel. “De arts wilde de stekker  eruit trekken. Ik kon niet praten, maar maakte duidelijk dat ik dat niet wilde. God staat voor en achter me, hij bepaalt wanneer ik ga.” En het was blijkbaar nog niet zijn tijd, want Teus Kersbergen knapte weer op. En dat was niet de eerste keer. Henny: “Hij is al vijf keer opgestaan.”

 

Expositie

Thuiszorgmedewerkers van Quarijn komen dagelijks bij het echtpaar over de vloer en wilden iets voor deze bijzondere mensen doen. Rita en Conny organiseerden een laatste expositie voor Teus, in de gangen van Bunninchem. Veel vrienden van Teus en Henny kwamen een kijkje nemen bij de opening donderdag. Zoon Ron hield een kort praatje en zelfs burgemeester Ostendorp was even aanwezig. Teus zelf knipte het lintje door ter opening van de expositie.

 

De cake die geserveerd werd, had Teus zelf gebakken. “Het was erg vermoeiend, de dag erna kon ik niks. Maar ik houd van bakken.” Het echtpaar was overdonderd, overweldigd door de vele gasten en zal nog lang nagenieten. Teus: “We zijn heel dankbaar.” Hij gaat door met tekenen. “Ik ga nu Engelse cottages tekenen. Daar zijn we ooit op vakantie geweest en ik heb er foto’s van. Tekenen houdt me op de been.” (AC)

 

Goede doel

De tekeningen van Teus Kersbergen zijn te koop. Een van de schilderijen, een echt collectors item, wordt verkocht voor een goed doel. Voor de stichting Sahaya International tekende Teus Kersbergen een lemen schoolhutje dat in Zuid-India staat. De leidende krachten in Nederland voor Sahaya's projecten zijn Joan Schelpe en Klaas Soethout uit Langbroek. Zij waren ook aanwezig bij de opening van de expositie. Soethout: "Zij zijn erg blij met de tekening, die nu verkocht wordt voor dit goede doel. Met de opbrengst van zijn prachtige pentekening draagt Teus bij, om een stuk nood te lenigen bij de allerarmsten in de wereld."

Er ligt al een bod van 250 euro, maar er kan nog overboden worden. Sahaya heeft als doel de zelfredzaamheid te bevorderen door hulp aan kansarme en weeskinderen van HIV-ouders in Zuid-India. Tevens worden zelfhulpgroepen met microkredieten ondersteund. Inmiddels telt het project 200 gesponsorde kinderen. Biedingen kunnen ingediend worden via ncj.soethout@hccnet.nl.

 

 

Benefiet rond 400 jaar oude poort

 

04 jun 2015   

 

 Teus Kersbergen, kunstenaar en tot voor kort bas bij het Credo Koor, tekent een weer een kunstwerk: het Poortje van Groenestijn!

 

LANGBROEK - Samen met zijn vrouw Joan zet dierenarts Klaas Soethout uit Langbroek zich al 8 jaar in voor het Sahaya-project in Zuid-India. Voor woensdag 17 juni organiseert hij een excursie. De opbrengst komt ten goede aan Sahaya en Nepal.

 

Klaas Soethout (l) ontvangt het schilderij Poortje Groenestein als collectors item uit handen van Teus Kersbergen. Foto: John Beringen

 

Sahaya International is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie en werkt alleen met vrijwilligers (www.sahaya.eu). “Joan en ik sponsoren met onze groep meer dan 200 kinderen in India. Met Nederlandse vrijwilligers maken wij ons hard voor micro-kredieten voor lokale initiatieven.”

 

Verwijzend naar het boekje dat hij schreef “Een natuur wandel-fietsroute landgoed Sandenburg te Langbroek “, wordt op woensdag 17 juni een excursie geleid, met een ontvangst op boerderij Het Boompje, het stamslot van dichter Gerrit Achterberg. Hierin wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het bijna 400 jaar oude poortje Groenenstein, bij kasteel Sandenburg. Het was de bedoeling de opbrengst volledig ten goede te laten komen aan Sahaya, maar na de aardbevingen in Nepal werd besloten de opbrengst met Nepal te delen. Soethout sprak hierover met tekenkunstenaar Teus Kersbergen, die bekend is door zijn pentekeningen die haast foto’s lijken. Kersbergen is zo onder de indruk van Sahaya dat hij besloot om een werk af te staan aan Sahaya: het door hem getekende poortje Groenestein monument nr. 821318 waar hij 70 uur aan werkte. “Het kan per opbod verkocht worden op Open Monumentendag, 12 september,” laat Soethout weten.

 

“Zo dient het poortje Groenestein twee keer een goed doel!”

 

Informatie over de excursie en aanmelding: joanenklaas@gmail.com. Doen!!

 

Meer info over de excursie op 17 juni

 

Natuurfietstocht Wapen-Sandenburg naar Poortje Groenestein 17-06-2015 tbv goed doel Nepal en Z-India

 

08-06-2015 17:51
 LEZERSNIEUWS Door: Klaas Soethout
0 reacties
 

Auteur van 'Een natuurwandel-fietsroute landgoed Sandenburg Langbroek' dierenarts Klaas Soethout begeleidt 17 juni een tocht vanuit zijn boekje, tbv goede doelen in Nepal en Z-India: 
"Sahaya is een kleinschalige, transparante ontwikkelingsorganisatie werkt alleen met vrijwilligers (www.sahaya.eu/nl.html). Sponsort ruim 200 kinderen in India. Steunt families met micro-kredieten. Zoekt sponsorouders voor weeskinderen" In 2014 is €4650 euro (waarvan €1000 gift Lions Maarn) verdeeld. €3800 microkredieten, €450 opleiding jongeren, € 400 gehandicapten- jongerenzorg.
In deze excursie zit een ontvangst op boerderij Het Boompje , het stamslot van dichter Gerrit Achterberg. Op deze route wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het bijna 400 jaar oude poortje Groenenstein, over de Langbroekerwetering bij kasteel Sandenburg. Info: joanenklaas@gmail.com 


Inhoud boekje en excursie. Prettig leesbaar in 64 pagina's uitgebreid beschreven natuurwandel- fietsroute 2.5, 5 en 10 km op een overzichtelijk kaartje, door een afwisselend gebied van zand, klei, bos en wei. Beleef het door de bewoners gevormde landschap, van specifieke bolvormige langgerekte percelen. Biotopen met grote soortenrijkdom, roodkleurige wilgentenengrienden, korstmossen als zuivere luchtindicator en spechtenholen. Divers in thema: cultuurhistorische schaapskooien, kastelen, Poortje van Groenestein en tramlijnremise. Loop in de voetsporen van Napoleons' soldaten. Geniet langs Gerrit Achterberg zijn gedichtenpanelen 'De Melkknecht' en 'De Rentmeester' wandelend in een weldadige oase van rust, een inspiratiebron voor elke leeftijd.


Het Juryrapport 22-01-2014 Z-O-U-T schrijver 2013 vermeldt
-Bruikbaar voor iedereen
-Wandeling en fietstocht zeer aan te raden!
-Een must voor iedereen in de regio Zuid-Oost Utrecht


Het was de bedoeling de opbrengst van de excursie volledig ten goede te laten komen aan Sahaya, maar door de recente aardbevingen in Nepal is besloten de opbrengst met Nepal te delen. Klaas sprak hierover met tekenkunstenaar Teus Kersbergen uit Bunnik, die middels vele exposities bekendheid geniet door zijn pentekeningen die foto's lijken. Kersbergen is dusdanig onder de indruk van Sahaya dat hij besloot om nog een werk af te staan aan Sahaya: het door hem getekende poortje Groenestein monumentnr. 821318 waar hij 70 uur aan werkte. "Kan per opbod verkocht worden op Open Monumentendag, 12 september," laat Soethout weten. "Zo dient het poortje Groenestein twee keer een goed doel!" 
India.

Locatie: Bosrestaurant Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, Doorn

Start datum/tijd: 17-06-2015 19.30
Eind datum/tijd: 17-06-2015 22.30